I Nordborg er der en vej der hedder Th. Brorsensvej. Det er den vej med de røde boligblokke, der blev påbegyndt opført i 1951, men som nu meget snart skal nedbrydes og forsvinde.

Men hvem var denne Th. Brorsen, som har lagt navn til denne vej?

Han var en dansk astronom, og han blev født i Nordborg d. 29. juli 1819 som søn af kaptajn Christian August Brorsen og hustru Annette Margarethe Gerhardine Schumacher. Han blev døbt Theodor Johann Christian Ambders Brorsen ved dåben i Nordborg kirke d. 10. september 1819. Hans tre mellemnavne fik han efter sin oldefar (sin mors morfar), den nordborgske justitsråd Johann Christian Ambders, der var amtsforvalter i Nordborg.

Hans forældre blev skilt i 1822 og herefter voksede Brorsen op ved sin mor. Han kom i skole ved Brødremenigheden i Christiansfeld i 1826 og derefter senere i Flensborg lærde Skole indtil 1839. Han fulgte sin mors ønske og begyndte at læse jura i Kiel og senere i Berlin og i Heidelberg, men først senere efter sit eget ønske skiftede han over til at studere astronomi i Kiel.

I 1846 arbejdede han ved det astronomiske observatorium i Kiel og året efter i Altona. Han fik tilbudt en stilling ved observatoriet i Rundetårn i København, men det takkede han nej til.

I 1870 vendte han tilbage til Nordborg, som efter krigen i 1864 var kommet under preussisk administration, og i 1874 flyttede han ind Løjtertoft 11, hvor han boede til sin død. Hans ugifte halvsøster Amalie Petrine Brorsen holdt hus for ham. I årene i Nordborg beskæftigede Brorsen sig ikke med astronomi, men derimod med meteorologi og Nordlyd samt botanik med dyrkning af orkideer. Brorsen havde svært ved at binde sig til andre, og to gange lod han en forlovelse opløse i sidste minut og han forblev derefter ugift.

 

Brorsen 1875

Foto af Theodor Johann Christian Ambders Brorsen fra omkring 1875.

 

I sine sidste 25 år i Nordborg var han noget af en særling. Han beboede to værelser. Det ene blev indrettet som en slags drivhus med bede på gulvet og glasudbygninger ved vinduerne. Her holdt han en høj luftfugtighed ved hele tiden at have en kogende vandkedel stående. I det andet stod hans seng og en savbuk. Hans klædning var forsømt, håret sjusket, og da en støvle klemte ham, skar han hul i den. Han badede flittigt i Oldenor ved Nordborg, og sås ofte trækkende med en lille tohjulet vogn. Brorsen døde 75 år gammel den 31. marts 1895 og blev begravet på Nordborg kirkegård d. 5. april 1895.


Gravsten

Brorsen gravsten på Nordborg kirkegård.













til top
Document made with KompoZer
www.jessenb.dk