Færgevej 7


Matrikel nr. 275 af Mjels ejerlav

 

18xx       Huset blev opført på et ikke kendt tidspunkt formodentlig som beboelseshus til de der var ansat af interessentskabet Bund og Mjels sø til at passe pumpestationen og holde afvandingskanalerne ved lige.

 

1878       I 1878 kom Claus Christensen og hustru Birthe Marie Christensen her til sognet fra Holm i Nordborg landsogn, men om de kom direkte her til stedet på det tidspunkt kan siges.

Om Claus Christensen har været ansat her af interessentskabet Bund og Mjels sø til at passe at holde opsyn med pumpeværket, samt vedligeholdelse af arealets kanaler kan ikke siges.

Claus Christensen blev født d. 25. maj 1834 som søn af husmand Christen Christensen og hustru Anna Helene Christensen ved kirken i Ulkebøl, og han blev døbt i Ulkebøl kirke d. 8. juni 1834. Han flyttede med sine forældre til Huholt ved Vollerup, og her boede han da han blev konfirmeret i Ulkebøl kirke palmesøndag d. 24. marts 1850.

På et tidspunkt er han så truffet på den 6 år yngre Birthe Marie Ohlsen. Hun blev født d. 14. juni 1840 som datter af Hans Christian Ohlsen og hustru Anne Kirstine Ohlsen i Vollerup, og hun blev døbt i Ulkebøl kirke d. 21. juni 1840. Hun blev konfirmeret i Ulkebøl kirke palmesøndag d. 1. april 1855.

Claus og Birthe Marie blev gift d. 3. maj 1863, men hvor det har været vides ikke. Hvis det har været i Ulkebøl kan dette ikke opspores da Ulkebøl kirkebog vedrørende ægteskab har tomme sider fra 1856 til 1866.

Claus Christensen havde en større pram hvorfra han ”fiskede” grus, som bønderne købte af ham til vedligeholdelse af deres vejstykker, idet enhver jordbesidder havde sit eget vejstykke at vedligeholde. Ved pinse og ligeledes når der var såkaldt "havlæg", havde Claus og Birthe Marie udskænkning af kaffepunche fra et telt på den lille ø ”Flæskholm” ude i Mjelsvig. Øen er i tidens løb næsten forsvundet og kan nu kun ses ved lavvande. Men endnu i midten af 1800-tallet kunne der græsse får her om sommeren.

 

1913       Den 3. maj 1913 kunne Birthe Marie og Claus Christensen fejre deres guldbryllup, og da der senere d. 8. juni 1913 var generalforsamlingen i ”Bund og Melssø Interessentskab” i Broballe Kro, besluttede man i den anledning at eftergive dem deres husleje for resten af deres livstid, på betingelse af at de holdt huset ved lige som de plejede.

 

1921       Ved den første folketællingen, efter den tyske tid, der fandt sted d. 1. februar 1921 boede den forhenværende grus fisker Claus Christensen her på stedet sammen med sin hustru Birthe Marie Christensen, der kartede garn og var spinder.



ukendt årstal
19xx
Birthe Marie og Claus Christensen foran huset. (Ukendt årstal.)


19xx
Foto af det gamle agtværdige ægtepar. (Ukendt årstal.)


1923       Birthe Marie og Claus Christensen kunne fejre deres diamantbryllup d. 3. maj 1923, og i den anledning skrev dagbladet Dybbøl Posten d. 25. april 1923:


Diamantbryllup i Mjels.

Næste torsdag kan forhenværende arbejdsmand Claus Christensen og hustru Birthe Marie, født Olsen, der er bosiddende i Mjels, fejre deres diamantbryllup. Det gamle agtværdige par er afholdt af egnens beboere. Som i de sidste år har gjort meget for at berede dem en lys og lykkelig livsaften. Man har således skiftevis sendt mad hen til dem og også på anden måde vist opmærksomhed over for dem, hvilket de to gamle stadig er deres elskværdige naboer taknemmelige for.

Bruden er endnu rask og rørig, ligesom hun er i stand til at følge med i hvad der sker ude i den store verden.

Hun har altid været en dygtig og stræbsom kone, som i en årrække har arbejdet hårdt og møjsomt ved sin mands side. En tid lang sejlede Claus Christensen således grus med et lille skib han havde anskaffet sig, og på disse farter, var Birthe Marie altid med for at tage fat, hvor det gjaldt. Nu er Birthe Marie naturligvis ikke så stærk mere, at hun kan tage hårdt fat, men hun passer dog stadig sit hjem og hygger om sin mand, det bedste hun kan. Claus Christensen er også fuldstændig åndsfrisk, selv om hukommelsen nu begynder at svigte en del. Han fejler ikke noget, men kan på grund af sin korpulence ikke så godt gå. Han tilbringer derfor det meste af dagen i sin stol, hvor han læser aviser og følger med i dagens begivenheder. Han er nu 89 år. Birthe Marie fylder den 14. maj 84 år.

Det kan anses for givet at beboerne i Mjels næste torsdag vil gøre det så festligt som muligt blandt andet ved at lade Dannebrog vaje til ære for det gamle par. Og fra brudefolkenes mange venner og bekendte såvel her som i Vollerup, hvor de begge er fødte, i Dyndved og Holm, hvor de har tilbragt en del af deres stræbsomme liv, vil der sikkert indløbe mange gode ønsker på højtidsdagen.

Også vi ønsker diamantbrudeparret hjertelig tillykke, og sammen med mange andre vil vi udtale håbet om at de gamles livsaften må forme sig rigtig lykkeligt for dem.



Dybbøl Posten skrev derefter d. 4. maj 1923.


Diamantbrylluppet.

I strålende solskinsvejr gled Dannebrog til tops til ære for gamle Klaus og Marie i Mjels. Skolebørnene mødte tidlig om morgenen og sang flere sange for de gamle. Hele dagen igennem var de genstand for megen opmærksomhed fra beboerne.


1923       Kun 17 dage efter deres diamantbryllup døde Claus Christensen d. 20. maj 1923 i en alder af 89 år, og han efterlod sig sin hustru som enke. Hvor Birthe Marie Christensen derefter er rejst hen herefter vides ikke. Hun er tilsyneladende ikke død i Oksbøl sogn.

 

1926       I 1926 blev Hans Grau ansat til at holde opsyn med pumpeværket og til at vedligeholde arealets kanaler. Han havde været ansat hos gårdejer Hans Kristian Eriksen Oksbøl Søndergade 20, der også var formand for interessentskabet, og på den måde kom han hertil stedet.

Hans Grau var født d. 7. marts 1899 i Klixbüll i Tyskland som søn af arbejder Peter Grau og hustru Cathrine Marie Grau. Han blev gift i Oksbøl kirke d. 19. maj 1926 med den 3½ år yngre Anna Christensen der var født i Havnbjerg d. 24. september 1902 som datter af husmand Johan Christensen og hustru Maren Christensen f. Fangel Jensen.

Anna og Hans Grau fik datteren:

  • Cathrine Christensen Grau, født d. 21. september 1927. (senere Lervandstedvej 3, senere Færgevej 44)


1936       På et bestyrelsesmøde i ”Bund og Melssø Interessentskab” i Oksbøl kro d. 23. september 1936 blev et tilbud fra installatør Boysen i Nordborg om indlægning af lys installation i maskinhuset og beboelseshuset diskuteret. Tilbudet lød på 322 kr. for 11 lampesteder. Man mente at kunne nøjes med 9 lampesteder så summen blev på 277 kr., og dette tilbud blev vedtaget.

 

1953       I 1953 betalte Hans Grau 50 kr. i husleje for et halvt år og dette blev betalt i april og i november måned.

 

1955       ”Bund og Melssø Interessentskab” besluttede på et bestyrelsesmøde d. 4. juni 1955 at der skulle indlægges vand i selskabets beboelseshus.

 

1957       Anna og Hans Grau købte huset på Færgevej 44 for en købesum på 7.000 kr., og på dette fik de et tinglyst skøde på d. 29. august 1957. De fraflyttede deres lejemål og tilflyttede deres nye hjem.

 

1960       Den 1. maj 1960 blev Hans Thuesen kontrakt ansat til at udføre alt søarbejde efter anvisning fra pumpelaget for tarif løn, og ud over det fik han fri bolig i pumpelavets tjenestebolig med have til sig og sin hustru Margrethe.

 

1977       Hans Thuesen døde og Margrethe Thuesen fraflyttede huset og flyttede til Nordborg. Interessentskabet Bundsø og Mjelssø pumpelaug frastykkede huset fra deres matrikel nr. 75 af Mjels ejerlav d. 6. december 1977, og denne frastykning på 1281 m2 fik matrikel nr. 275 af Mjels ejerlav.

 

1978       Interessentskabet Bundsø og Mjelssø pumpelaug solgte matrikel nr. 275 til Bennet Eskesen Nielsen Gyvelvej 23 i Lavensby for en købesum på 70.000 kr., og det blev der udstedt et tinglyst skøde på d. 22. februar 1978.



2000
2000
Foto af huset som det så ud i 2000.


2004       I forbindelse med reetablering af Mjels sø, blev huset købt af Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri for en købesum på 500.000 kr. og Inger og Bennet Eskesen Nielsen fraflyttede huset og flyttede til Jeppesdam i Guderup. Bennet Eskesen Nielsen døde på sygehuset i Sønderborg d. 18. december 2006 i en alder af 67 år.


2005
2005
Sidste billede af huset fra april 2005 inden nedbrydningen.


2005       Den 14. september 2005 påbegyndte man fældning og rydning af træer og bevoksning i området, og d. 27. september 2005 blev huset nedbrudt. Det gamle damppumpehus blev bevaret.

Ejerskabet af søen og matrikel nr. 275 af Mjels ejerlav er derefter Aage V. Jensen Charity Foundation.

 

2017       Ejerskabet af søen og matrikel nr. 275 af Mjels ejerlav er fortsat Aage V. Jensen Charity Foundation.





til top
Ajourført november 2017
www.jessenb.dk